Auditory integration ( İŞİTSEL ENTEGRASYON ) EĞİTİM NEDİR?
Hiper ve hipo duyarlılık şeklindeki işitme,konuşma ve dil sorunlarını çözmeye ve beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olan bir invaziz olmayan 10 günlük yoğun bir programdır.
Fransız KBB doktoru Guy Berard tarafından bir geliştirilmiştir. 40 yılı aşkın süredir dünya çapında kullanılmaktadır. Berard İşitsel Entegrasyon Eğitimi. Dr Guy Berard aslında işitme kaybı ya da bozulması (hiper ve hipo duyarlılık veya asimetrik işitme) gibi işitme sistemi bozukluklarını rehabilite etmek için AIT’i icat etti.
35 yılın üstünde klinik uygulama ve çalışma sonrası AIT ‘in işitme ya da işitsel işleme bozulmalar, davranış ve öğrenme bozukluklarına katkısı olduğu belirlenmiştir.
Dr Berard vakaların büyük çoğunluğunda önemli otizm spektrum bozuklukları, merkezi işitsel işleme bozuklukları ,dil ve konuşma bozuklukları, işitme, dokunma ya da diğer duyusal hassasiyet (hiper dahil duyusal sorunları ile ilişkili handikaplar ,disleksi, yaygın gelişimsel bozukluk ,hiperaktivite, anksiyete ,dikkat eksikliği bozukluğu ve depresyonda hastaya faydası olduğu tesbit edilmiştir.
Berard İşitsel Entegrasyon Eğitimi işitme ve beynin işitsel bilgi işleme yollarını normalleştirmek için tasarlanmıştır. Örneğin, 1000 frekansları ve 8.000 Hertz karşı aşırı duyarlı bir birey diğer tüm frekansları algılaması normal sınırlarda iken 1.000 ve 8.000 Hertz de aşırı uyarılmış ,şaşırmış veya sesler varlığında ajite olmuştur.
Bu nedenle, Berard AIT normal işitme aralığındaki tüm frekanslar üzerinden işitme yanıtını normalleştirmeye çalışıyor.Başka bir örnekte, bir bireyin işitme (iki kulak arasında anlamlı bir farklılık) asimetriktir. Sağ ve sol kulaklarında sesleri son derece farklı bir şekilde duymak, ses ayrımında sorunlar yaşayabilmektedir.Bu sistemle AIT iki kulağın işitmesini de normalleştirmeye çalışıyor.
AIT (İşitsel Entegrasyon Eğitimi) birçok Duyusal Entegrasyon Bozukluğu belirti ve bulgularını azaltır veya ortadan kaldırılabilir.
Faydaları:
Şayet hastanın sorunları metabolik dengesizliklere bağlı değil ve işinin ehli bir uzmanca uygulanırsa ;
• Duyu sorunları ve aşırı hassasiyet azalır veya tamamen çözülebilir.
• Konuşma ve dil geliştirebilir
• Aşırı davranışlarda ve stimlerde azalma sağlayabilir.
• Davranış geliştirme ve öğrenmede artış olabilir.
• Ruh hali ve sosyal becerileri geliştirebilir.
• İşitme, tat, koku, dokunma, denge, koordinasyon, bilgi işleme ve el becerileri vb alanlarda gelişmeler sağlayabilir.
Kimler yararlanabilir?
Eğer işitsel ve duyusal sorunlar tespit edilirse üç yaş ve üstü her insan yararlanabilir.
Nasıl çalışır?
İşitme sistemine yardımcı olmak, yeniden eğitmek ve beynin bilgiyi işlemesini normalleştirmek için filtre ve modüle frekanslar kullanılarak kulaklıkla hoş bir müzik eşliğinde terapi seansları uygulanır.
Herkes için çalışır mı?
Çalışmalardan elde edilen bilgilere göre hastaların %75’inde olumlu gelişmeler tespit edilmiştir.
Zor mu?
AIT yapmak kolaydır. Sadece 10 gün boyunca her gün iki yarım saatlik kulaklıkla seanslar uygulanır. Çoğu insan, sakinleştirici yatıştırıcı ve rahatlatıcı bulur.
Diğer tedaviler ile AIT uyumlu mudur?
AIT Duyusal Entegrasyon Bozukluğu tedavisi için yararlı birkaç programdan biridir. Otizm spektrum bozukluklarında beyin fonksiyonunu normalize etmeye yardımcı olmaktadır. Unutmamak gerekir ki diğer biyomedikal tedavilerle gelinen noktayı daha da yukarıya taşımak anlamında faydası daha fazla olacaktır. Beyin kimyası bozuklukları minimize edilmiş ve hipoksik beyin hücreleri toparlanmış hastalarda katkısı daha fazla olacaktır.
AIT tekrarlanabilir mi?
Evet, yeniden düzenlemek için yaklaşık 6 – 9 ay gibi bir süre verdikten sonra beyin ve duyular için tekrar tedavinin uygun olup olmadığını görmek için hasta yeniden değerlendirilir. Uygun olduğu düşünülürse tekrarın faydası olacaktır.
Ebeveynler için kontrol listesi :
Geçmişe geçirilmiş kulak enfeksiyonuna sahipse.
Sıkca söylenenleri yanlış yorumluyorsa.
Birkaç dakika içinde söylenenleri unutuyorsa.
Ses ayrımında sorunlar yaşar
Sabit uğultu ya da kendi kendine konuşma varsa
Yaş / sınıf seviyesine uygun sözel kavramlar yeterli değilse
Otizm, disleksi, yaygın gelişimsel bozukluk, Orta İşitsel İşleme Bozukluğu, Asperger Sendromu veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) varsa
Bir veya daha fazla akademik alanda performansı ortalamadan aşağıdaysa
Genellikle gerekli talimatları tekrarlamak ,sözlü yönergeleri izlemede zorluk çekiyorsa.
İşitsel uyaranlara karşı tepkisi birkaç saniyeden fazla değilse.
Kısa bir dikkat süresi varsa.
Kolayca arka plan gürültüsüne dalıyor.
Ani ses ya da hareket için “irkilme” yanıtı varsa.
Bir dil sorununa (morfoloji, sözdizimi, kelime, fonoloji) sahipse.