Bir grup Japon bilim adamı, beynin büyüme sürecinde ortamdaki düşük enerjiye sinir hücrelerinin nasıl bir uyum gösterdiğini tespit etti. Bu çalışma sonuçlarının, bir gün sinir hücresi hasarı, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinin bulmasına yardımcı olabileceği düşünülmekte.
Beyindeki nöronların yüksek hacimli yüzey alanlarını genişletmek, karmaşık dendritler oluşturmak için olağanüstü yüksek enerji talepleri olmakta. Ayrıca, oksijen ve hücre metabolizması için gerekli olan glikoz sıkıntısının dokulara kan akımı sınırlandırmasıyla nöronlar ölebilmektedir. Bunlar zaten bilinmekteydi. Az bilinen ise, hücrelerin buna nasıl bir uyum geliştirdiğiydi. Gizem kilidini açmak için, araştırma ekibi bir hafta boyunca canlı, büyüyen sinir hücresinde mitokondri ve enerji tüketimini takip etmiş.
Kansai Fukumitsu;
“Nöronlar düşük ATP enerji seviyelerinde büyümeye çalışırsa, hücrenin ömrünün tehlikeye giriyor ve ömürleri kısa olabiliyor. Hücrenin sinir uçlarına enerji kaynağı yeterli olmadığında, hücre enerji seviyeleri kıt olduğunda güç sağlamak için en dış şubelere mitokondri dağıtıyor.” diyor
Mineko Kengaku;
” hücresel yaşam için gerekli olan enerji molekülleri ayırmak için üretilen iki protein molekülü bulundu,” diye ekliyor.
Kengaku ve arkadaşları;
“gelecekte, enerji yoksunluğu durumunda sinir hücresi metabolizmasını eşleyerek tedavi edilemez hastalıklar için tedavi öngörebiliriz. “ diyorlar.
Serpilgül Vural
Kaynak:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150410113553.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fmind_brain%2Fpsychology+%28Psychology+News+–+ScienceDaily%29#775852