Ebeveyn Yaşı Otizm Riskini Artırıyor

Ebeveyn yaşı otizm riskini artırıyor. The journal Molecular Psychiatry’ de yayınlanan en geniş katılımlı araştırmaya göre;

50 yaş üstü babaların çocuklarında otizme rastlanma riski, 20’li yaşlardaki babalara kıyasla %66 daha yüksek.

40’lı yaşlarda doğum yapan annenin çocuklarında, 20’li yaşlarda doğum yapan annenin çocuğuna kıyasla otizme rastlanma riski %15 daha fazla.

Çalışmaya göre; her iki ebeveynin yaşının da yüksek olması olasılığı daha da artırıyor.
Bahsi geçen çalışmaya İsveç,Norveç, Avustralya, Danimarka, İsrail’den 30.000’in üzerinde otizmli çocuk ebeveynleri dahil edilmiş.

Yaşla birlikte riskin artma sebebi olarak; yaş ilerledikçe çevresel faktörlerin etkisiyle sperm ve yumurtaların genetik mutasyonlardan etkilenmesinin daha yüksek olması düşünülmekte.

On yılı aşkın süre önce, O’Leary ve grubu; MDGA1 geninin gelişmekte olan beyinde nöronların dış yüzeylerinin kaplanması, özellikle serebral kortekste beş duyudan gelen bilgileri işlemek, hareketleri koordine etmek ve yanı sıra kendinin farkında olma, önceden plan yapma için gerekli alanların çalışmasını etkilediğini keşfetmişlerdi.
Otizm, Şizofreni ve Bipolar bozukluk belirtilerinin fark edilmesi genellikle yıllar alır ve genetik mutasyonlarla ilişkili oldukları da bazı çalışmalarla gösterilmiştir. . Hayatın erken döneminde, beyinde oluşabilecek şüpheli hastalık genlerini inceleyerek yeni tedaviler veya müdahalelerin geliştirilmesi önemlidir Bilim insanları nörobiyolojik temelli problemlerin oluşmadan önlenebilmesi amacıyla çalışmalarına devam etmekteler.

Bu arada, gencecik insanların çocuklarında da otizme sık rastlanır oldu. Bunu hepimiz gözleyebiliyoruz. Kirlenen doğa ve gelişen teknolojinin genç insanların, çocukların genlerine verdiği/verebildiği hasarı artık kabul etmenin zamanı geldi de geçti bile diye düşünüyorum.

 

Sağlıkla kalınız…
Serpilgül Vural KInacı

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!