The Johns Hopkins University (Baltimore, MD, USA) ile Ruhr- Bochum Üniversitesi sinirbilimcileri işbirliği yaparak, GABA nörotransmitterinin beyinde inhibisyonu ve öğrenme seviyeleri arasında bir bağlantı tespit ettiler. Manyetik rezonans spektroskopisi kullanarak, GABAnın düzeyleri ile öğrenme arasındaki ilgiyi göstermeyi başardılar.
Araştırmanın sonuçları the scientific journal Cerebral Cortex’ de yayınlandı. Basitçe söylemek gerekirse, “birincil olarak somatomotor korteksin GABAnın düzeylerinin yüksekliği duyusal öğrenme potansiyelini artırır.
Gaba seviyelerinin önemi
GABA Nörotransmitteri sinir işlemede hayati bir rol oynar. Çevreden gelen bilgileri, hem elektriksel ve kimyasal sinyalizasyon ile sinir sistemi tarafından işlemlenmesi gerekir. Bu konuda beyindeki en önemli kimyasallardan biri GABAdır. “ denilmekte.
Genetik ve doğuştan gelen yapısal farklılıkların öğrenmeye etkisi tartışılmazsa da GABA düzeylerinin sensoriyal öğrenmede etkisinin olduğunu görmek gelecekteki araştırmalara ışık tutmaktadır.
Amy Yasko’nın nutrigenomik kitabında da GABAnın önemine dair bir cümle vardı. Bahsetmeden geçemeyeceğim. GABAnın seviyelerinin yüksekliği zeka ile ilişkilidir ve dâhilerde yüksektir ancak bu öyle ince bir sınır çizgisine sahiptir ki her an diğer yana da kayma ihtimali söz konusudur.
Hayatın her alanında olduğu gibi DENGE mühim mesele…
Serpilgül Vural Kınacı
Kaynak:
Stefanie Heba, Nicolaas A. J. Puts, Tobias Kalisch, Benjamin Glaubitz, Lauren M. Haag, Melanie Lenz, Hubert R. Dinse, Richard A. E. Edden, Martin Tegenthoff, Tobias Schmidt-Wilcke. Local GABA Concentration Predicts Perceptual Improvements After Repetitive Sensory Stimulation in Humans. Cerebral Cortex, 2015; bhv296 DOI:10.1093/cercor/bhv296