Göz refleks testi ile erken bebeklikte otizm teşhisi
Otizmli çocukların eğitiminde kullanmak için geliştirilen gözlüklerden sonra şimdi de ”göz refleks testleri ile erken bebeklikte otizm teşhisi mümkün olabilir mi ” sorusu bilim çevrelerinin ilgisini çekmekte.
Yeni bir çalışmaya göre, Otizmli bebeklerin göz bebekleri, akranlarına kıyasla daha fazla büzülüyorlar.
Bulgular, otizmin biyolojik yönlerinin tanımlamasına yardımcı olabilir.
İsveç’teki Uppsala Üniversitesi Psikoloji Profesörü Terje Falck-Ytter “Göz bebeğinin ışığa gösterdiği refleks farklılıkları daha spesifik göstergeler bulmamızı kolaylaştıracaktır” diyor. Örneğin, göz bebeğinin ışığa verdiği yanıt, asetilkolin adı verilen bir sinyal molekülüne dayanmaktadır ve Otizmli kişilerde yapılan beyin dokusu çalışmaları olağan dışı Asetilkolin sinyallenmesine işaret etmektedir.
2 yaşından küçük otizmli çocuklarda değişken göz bebeği reflekslerini ortaya çıkaran bir kaç çalışma bulunmaktadır. Ancak, yeni çalışmayla, otizmli çocukların bebek kardeşleri de dahil edilmiş ve kardeşlerin otizm riskinin, ortalama otizm riskinden yaklaşık 20 katı daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Çalışmada yer almamış olan New York’taki Rochester Üniversitesi Beyin ve Bilişsel Bilimler Profesörü Duje Tadin, “Göz bebeği ışık refleksi hakkında harika olan şey, ölçmek için oldukça kolay bir yöntem olmasıdır” diyor. Refleksin ölçümü, katılımcı için herhangi bir talimat gerektirmemekte ve çocuğun bilişsel yetenekleri ne olursa olsun bu test kolaylıkla tamamlanabilmektedir.
Göz bebeği Büzülme İşaretleri
Falck-Ytter ve arkadaşları, yaşları 9-10 aylık olan 147 bebek kardeş ve 40 kontrol grubunda göz izleme verilerini analiz ettiler. Çocuklar 3 yaşına geldiğinde, araştırmacılar onları otizm açısından değerlendirdiler ve 29’una otizm teşhisi koydular.
Bebeklerin yaklaşık üçte ikisi İngiliz Otizm Bebek Kardeşleri Çalışması’nın (BASIS) geri kalanları ise Erken Otizm İsveç (EASE) projesinin bir parçası olarak teste tabi tutulmuşlardır.
BASIS ve EASE çalışması araştırmacıları, bebeklerin göz reflekslerini tetiklemek maksadıyla siyah ya da beyaz ekran üzerinde değişen animasyonlar kullandılar ve çocukların göz bebeği daralmalarını hesapladılar. Verilere bakıldığı zaman görüldü ki daha sonradan otizm teşhisi konan bebeklerin, otizmli olmayan kardeşleri ve kontrol grubundaki çocuklara kıyasla göz bebeklerini yüzde 20 daha fazla büzüştürmüşlerdir.
Bununla birlikte, bireysel düzeyde, otizmli çocuklardan sadece birisinin göz bebeği tepkileri kontrol grubundakilerden ayırt edilemeyecek benzerlikteydi.
Yavaş Bir Değişim
Araştırmacıların yüksek standart iki tanı testi kullanarak elde ettikleri bulgularda, otizmi ağır olan çocukların göz bebeklerinin daha büyük oranda büzüştüğünü gözlemlediler.
Bu bulgu göz bebeği refleksi ve otizm arasındaki bağı güçlendirmektedir. Jones, “Sadece kategorik bir teşhisle değil, aynı zamanda semptomların şiddeti ile de ilgili bir teşhis” demektedir.
Bazı araştırma ekipleri de daha büyük Otizmli çocukların / yetişkinlerin, ışıkların yanıp sönmesi karşısında, göz bebeklerini kontrol grubundakilere kıyasla daha yavaş büzüştürdüklerinin farkına varmışlardır.
Columbia’daki Missouri Üniversitesinde Çocuk Sağlığı ve Genetik Profesörü olan Judith Miles, “Bu gecikme beynin ne kadar iyi çalışmakta olduğunu ölçmek için genel bir ölçüm olabilir. Göz bebeği daralma hızı otizm dışındaki durumlarla da ilgili olabilir ve yaşlandıkça yavaşlıyor da olabilir” demektedir.
Araştırmacılar bir sonraki adımda, birkaç haftalık veya birkaç aylık bebek kardeşler arasında yapılan çalışmada da aynı sonuçların çıkıp çıkmayacağını test etmek üzere araştırmalarına devam kararı almışlardır.
Serpilgül Kınacı
Kaynak: