Hamilelikte ateşli hastalık geçirmenin Otizm risk faktörleri arasında yer aldığı daha önce de belirtilmişti. Ancak yapılan yeni çalışmanın sonuçları oldukça ilgi çekici.
Moleküler Psikiatri dergisinde yayınlanan yeni araştırma , özellikle ikinci trimester döneminde ateşli hastalık geçiren hamile kadınların Otizmli çocuk doğurma risk oranının yüzde 40 arttığını rapor ediyor. Gebeliğin 12. haftasından sonra en az üç kez ateşlenen kadınlar için ise bu risk katlanarak artıyor.
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan araştırmada, 1999’dan 2009’a kadar olan dönemdeki 953.754 çocuğun kayıtları incelenmiş. Gebelik süresince en az bir kez ateşli hastalık geçiren annenin çocuğunda Otizm görülme riski yüzde 34 oranında artarken, ikinci üç ayda riskin yüzde 40 olduğu tespit edilmiş. Hamileliğin 12. haftasından sonra üç veya daha fazla ateşli hastalık geçiren annelerin Otizmli bir çocuğa sahip olma riskinin ise yüzde 300 arttığı raporlanmış.
Çalışmanın editörleri “Gelecekteki çalışmaların, otizm spektrum bozukluğuna sebep olabilecek prenatal enfeksiyonları ve inflamatuvar cevapları belirlemek ve önlemeye odaklanması gerekmektedir ” diyor.
AutisMedi direktörü Dr Kınacı’nın bu çalışma ile ilgili görüşünü sorduk;
“ Ateşli hastalıkların geçirildiği dönem önemli olduğu gibi, bunun viral veya bakteriyel kökenli olup olmadığı da ayrı bir önem taşır. Çünkü bu tür hastalıklar oluştuğu dönem ve oluşturan etkene göre farklı boyutlarda hasarlar oluşturabilmektedir.
Ayrıca unutulmaması gereken bir husus da bu hastalıklarla mücadele ederken kullanılan ilaçların oluşturabileceği yan etkilere veya doğrudan yapacağı mitokondriyal hasarlardır.
Ateş düşürme amaçlı kullanılan parasetamol/asetaminofen ve iltihap giderici olarak kullanılan ibubrufenin doğrudan mitokondriyal hasar yaptığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Bakınız (
Parasetemolün ayrıca sistein antagonisti olması sebebi ile kullanılması halinde detoksifikasyonu da olumsuz etkilediğini gösteren çalışmalar da unutulmamlıdır.
Her ne kadar yukarıda bahsi geçen çalışmada, bu tip ilaçları kullanan anne adayı sayısının çalışma grubunda yeterli oranı oluşturmaması nedeni ile bu konuda bir değerlendirme yapılıp sonuca varılmamış olması bu çalışmayı değersiz kılmaz.
Serpilgül Vural Kınacı
Kaynaklar:
https://www.nature.com/articles/mp2017119.epdf?author_access_token=23E_MqwgKRQnIf8x3P5WtdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0N5YJupwlm8ZWfxcOodNngE3VyWhWtV_T7-7inzvsQ1hkPGgGWNihohQdIQekeRWQC4kzIN8AVIJ_t41mnjK6sE
Medication-induced mitochondrial damage and disease. John Neustadt and Steve R. Pieczenik, Mol. Nutr. Food Res. 2008, 52, 780 – 788
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18626887