Hamilelikte Folik Asit kullanımı, Tarım İlaçları  ve Otizm

Folik Asit kullanımı hamilelikte böcek ilaçlarının hasarından bebekleriniz koruyabilir

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Araştırmacılar – Davis Sağlık Sistemi (UC Davis) ve diğer kurumlar, gebelik sırasında tavsiye edilen miktarda folik asit kullanan annelerin çocuklarının böcek ilaçlarıyla ilişkili oluşan otizm riskini azaltabileceğini göstermişlerdir.

Çalışmada, Annelerin hamilelikte evlerde kullanılan veya tarımsal böcek ilaçlarına maruz kalmış olsalar bile, 800 mikrogram veya daha fazla folik asit alan annelerin (hamilelik vitaminlerinde bulunan ortalama miktar) çocuklarının otizmli olma riskini önemli derecede düşürdüğü gözlenmiştir.

Çalışma “Environmental Health Perspectives” adlı dergide yayınlanmıştır.

Konunun ilk yazarı ve Halk Sağlığı Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Rebecca J. Schmidt “Anne hamilelik oluşumu döneminde folik asit kullanıyorsa, böcek ilacı ilişkili otizm oluşumu riski zayıflamış gibi görünüyor” dedi.

Böcek ilaçlarından uzak durulmalı

“Anneler zirai ilaçlardan kaçınmaya çalışmalıdır. Ancak tarımsal bölge yanında yaşıyorlarsa bu tür böcek ilaçlarının etkilerine karşı koymanın bir yolu folik asit olabilir” dedi.

Genetik ve Çevresel Çocukluk Otizm Risklerinden (CHARGE) kaynaklanan verileri kullanan araştırmacıların, İki ila beş yaş arasındaki 296 otizmli ve 220 tipik çocukları incelediğini belirtti.  Gebelik sırasında evde böcek ilaçlarına maruz kalan annelerle,  folik asit ve B vitamini alımlarıyla ilgili olarak röportajlar yapıldı. Ekip ayrıca, tarımsal püskürtme ile ilgili önemli ayrıntıları sağlayan Kaliforniya Pestisit Kullanım raporlarındaki verileri annelerin adresleriyle ilişkilendirdi.

800 mikrogramdan daha azını alan ve ev böcek ilaçlarına maruz kalan annelerin 800 mikrogram folik asit alan ve böcek ilaçlarına maruz kalmayan annelere gore otizmli bir çocuğa sahip olma risklerinin çok daha yüksek olduğu fark edildi.

Bu risk art arda maruz kalan kadınlar için daha fazladır. Gebelik öncesi üç aydan üç ay sonrasına kadar olan sure içerisinde tarım ilaçlarına maruz kalan kadınların da daha yüksek risk altında oldukları düşünülmektedir.

UC Davis MIND enstitüsü öğretim üyesi Schmidt, “ Ortalamanın altında folik asit alımının ve böcek ilaçlarına maruz kalmanın, sadece folik asit alımı düşük veya böcek ilacına maruz kalanlara göre çocuklarının otizmli olma riskinin daha yüksek olduğunu” belirtti. “En yüksek riski taşıyan anneler pestisitlere düzenli olarak maruz kalanlardı.”

Folik asit çocukluk çağındaki otizm oluşma riskini azaltırken, tamamen ortadan kaldırmamaktadır.

Schmidt, “Kadınların hamilelik döneminde kronik böcek ilacına maruz kalmaktan kaçınabilirlerse daha iyi olur” dedi.

Yazarlar, bu araştırmanın katılımcıların anılarına büyük oranda dayanan bir vaka-kontrolü çalışması olduğuna dikkat çekiyorlar.

Schmidt,” Folate, DNA metilasyonunda (DNA’nın onarılması ve sentezlenmesinin yanı sıra, genlerin kapatıldığı veya açıldığı bir süreç) kritik bir rol oynuyor” dedi. “Gelişmekte olan bir fetusta olduğu gibi çok sayıda bölünen hücrenin bulunduğu hızlı büyüme dönemlerinde bunlar çok önemlidir. Folik asit eklenmesi bu genomic işlevlerin bir kısmında yardımcı olabilir.”

Bununla birlikte, bu sonuçlar kesinlikle sonuçları doğrulamak için daha büyük araştırmalara yol açacaktır. Ekip ayrıca folik asidin olası koruyucu etkilerine katkıda bulunan mekanizmaları araştırmak için istekli.

Yazarın notu: Ayrıca ,Metilasyon bozulukluğu ilişkisi bilinmekte ve bunu sonucunda  beyin ve diğer dokularda enflamasyon oluşabilmektedir. Otizmin tek sebebi demek fazla iddialı olur elbette ama bardağı dolduran etkenlerden biri olduğu da açıktır.

Benzer Konular

Benzer konu yok

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!