İki Çocuğunuz Arasındaki Yaş Farkı İle Otizm Arasında İlişki Olabilir mi?

Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry’ nin 2014 Eylül sayısında yayınlanan bir çalışmada kendisinden önce doğan kardeşi ile arasında 1 yıldan az veya 5 yıldan fazla olan çocukların, kardeşleri ile aralarında 2- 5 yaş arası yaş farkı olanlara göre daha sık otizme rastlandığı tespit edilmiş.
Columbia Üniversitesi’nden Keely Cheslack-Postava, liderliğindeki bir grup araştırmacı (FIPS-A) Finlandiya prenatal çalışmasının verilerini kullanarak, Finlandiya’da 1987 ve 2005 yılları arasında doğan 7.371 çocuğun kayıtlarını incelemiş.
Çalışmada kendisinden önce doğan kardeşi ile arasında 12 ay olanlarda otizm rastlanma riskinin, abi ya da ablasıyla arasında 24-59 ay arası süre bulunanlara kıyasla 1.5 kat daha fazla gözlendiği belirlenmiş.
Bunun yanı sıra 60-120 ay aradan sonra hamile kalınan çocuklarda otizm tanısı neredeyse % 30 daha fazla ve 120 aydan fazla ara varsa otizm riski % 40 ‘ın da üzerinde.
Analizde, ebeveynlerin yaşı, önceki çocuk sayısı ve ebeveynin psikiyatrik bozukluk öyküsü gibi faktörlerde göz önünde bulunmuş.
Dr Cheslack-Postava, Otizm tanısı riskinin, hem yakın hem de uzun aralıklı gebelik aralıklarında yüksek olduğunu görmek ilginç oldu. Biz bu çalışmayla gebelik aralığının öncelikli otizm sebebi olduğunu söyleyemeyiz. Büyük olasılıkla çocukta otizm gelişme şansı ile ilgili daha doğrudan diğer faktörlerle birlikte gerçekleşiyor. “ diyor.
Çalışmanın kıdemli yazarı, Columbia Üniversitesi’nden Dr Alan Brown da
” Otizm görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu çalışma, hamilelikten önceki dönemde veya yakınındaki süreçte meydana gelen çevresel faktörlerin otizmde rol oynadığı hususunda bize daha fazla kanıt sağlıyor. Aynı zamanda gebelik ve üreme faktörleri ile psikiyatrik tanı kapsamlı, ulusal veri tabanları için gebeliklerin sırasında edinilen verilerin önemini ortaya koyuyor” demekte.

Benzer Konular

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!