İnsan beyninde vücudun atık sisteminin ilk kanıtı keşfedildi

Beyinin Atık Sistemi Lenfler

İnsan beyninde vücudun atık sisteminin ilk kanıtı keşfedildi. Gönüllü bireylerin beyinlerini tarayan araştırmacılar, beynimizdeki enflamasyona neden olan toksik birikimlerin vücudun kanalizasyon sistemi olan lenf damarları yoluyla atılabildiğinin kanıtlarını nihayet gösterdiler. Uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yapan Dr Cem Kınacı ve batılı meslektaşlarının öngörüsünün ispatlanması kuşkusuz, önerilen tedavilere bakışı da değiştirecektir. Sonuçlar ayrıca, damarların beyin ve bağışıklık sistemi arasında bir boru hattı görevi görebileceğini de önermekte.

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarını yaklaşık 2 yıl önce yaptığı çalışma ile santral sinir sistemi ve beyinin bağışıklık sistemi ile doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilmişti. Bu çalışmada Beyinin bağışıklık sistemine lenfatik yolla bağlı olduğu görsel olarak da gözlenebilmişti.Ulusal Sağlık Enstitülerindeki araştırmacılar 2017 yılında bu sonuçları önemli bir noktaya taşıdılar .

Gönüllü bireylerin beyinlerini tarayarak ilk kez beynimizdeki atıkların vücudun kanalizasyon sistemi olan lenf damarlarından atılabileceğininin kanıtlarına ulaştılar.

NIH Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü’nün (NINDS) kıdemli araştırmacısı Daniel S. Reich; “İnsanların beyinlerinin bu damarlara sıvı boşalttığını gördük. Sonuçlarımızın çeşitli nörolojik bozukluklara yeni anlayışlar getirmesini umuyoruz.”

Ulusal Kanser Enstitüsü’nden araştırmacılarla birlikte çalışan Reich, beyin zarlarının dış kaplaması olan bölümde lenf damarları keşfetti.

Lenfatik sistem, bir organın bakteri veya virüslerden etkilenip etkilenmediğini gösterebilir.

Lenf damarları vücudun dolaşım sisteminin bir parçasıdır. Vücudun çoğunda kan damarlarının yanında yer alırlar. Bağışıklık hücreleri ve atık içeren renksiz bir sıvı olan lenf, lenf düğümlerine taşınır. Kan damarları bir organa beyaz kan hücreleri gönderip lenfatik sistem hücreleri çıkarır ve vücuda geri döndürür. Süreç, bağışıklık sisteminin, bir organın bakteri veya virüslerden etkilenip etkilenmediğinin veya yaralandığının tespit edilmesine yardımcı olur.

1816’da bir İtalyan anatomist, beyin yüzeyindeki lenf damarlarını bulmuştu ancak bu keşif iki yüz yıl boyunca unutuldu. Daha sonra 2015’te fare deneyleri ile gerçekleştirilen çalışmalar, beynin de lenfatik sistemi olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştı

Dr. Reich, çalışmalarına bu fare araştırmasının yazarı Prof. Jonathan Kipnis ‘in ( Virginia Üniversitesi  )s unumundan ilham alarak  başladığını belirtti.  Dr. Reich’in ekibi, lenf damarlarını aramak için multipl skleroz veya kanser gibi hastalıklarla hasar gören beyin kan damarlarını görselleştirmek için manyetik bir boya olan gadobutrol enjekte ettikleri  beş sağlıklı gönüllünün beynini  MR görüntüleme sistemi kullanarak taradı.

Araştırmalara Göre Beyin Sıvısı Lenfatik Sistem Aracılığıyla Boşaltılabilir

Araştırmacılar, beyin otopsi çalışması yaptıkları insan beyin dokusunda lenf damarları için kanıt bulduktan sonra primatların beyin otopsi çalışmaları ile insanlarda görülen sonuçların doğruluğunu teyit ettiler. Çıkan sonuçlara göre; bu süreç, lenfatik sistemin memeli beyinlerinin ortak bir özelliği olduğunu da düşündürmektedir.

Walter J. Koroshetz konuya ilişkin olarak; “Elde ettiğimiz sonuçlar beyin ve bağışıklık sisteminin birbiriyle nasıl bağlantılı olduğu hakkındaki düşüncelerimizi değiştirebilir” dedi.

Reich’in ekibi, multipl skleroz veya diğer nöroinflamatuar bozuklukları olan (otizm gibi) hastalarda lenfatik sistemin farklı şekilde çalıştığını araştırmayı planlamakta olduklarını beyan ettiler.

Dr. Reich; “Yıllardır sıvının beynin içine nasıl girdiğini biliyorduk, nihayetinde vücudumuzdaki diğer organlar gibi beyin sıvısı da lenfatik sistem aracılığıyla boşaltılabilir. bunu gördük” diye ekledi.

kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171003111111.htm

Benzer Konular

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!