Kanserde Genlerden Çok Çevresel Faktörler Etkili

Kanserde Genlerden Çok Çevresel Faktörler Etkili

Stanford Üniversitesi araştırmasına göre; Bağışıklık sistemi hastalıklarında genlerimizden çok çevresel faktörler etkili…

Stanford Üniversitesi tıp fakültesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen tek ve çift yumurta ikizleri çalışmasında; çevrenin kalıtımdan daha etkili olduğu belirtildi.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla gösterilmiştir ki; tümörler, enfeksiyonlar, nöro-biyolojik hastalıklar bağışıklık sistemi hasarlarından doğmaktadır. Hastalıklara karşı vücudun birincil savunma durumunun belirlenmesinde bağışıklık sisteminin önemi tartışılmazdır.

Bildiğimiz üzere, tek yumurta ikizleri aynı genomu devralırlar. Küçük genetik farklılıklar dışında tek yumurta ikizleri neredeyse genetik olarak yüzde 100 aynı sayılabilirler. İkizler ana rahmini ve çocukluk çağında genellikle aynı ortamı paylaşmaları sebebi ile bu araştırmada en iyi denek oldukları düşünülmüşler.

Yaklaşık iki yıl önce, Stanford’dan Dr. Gary Swan, araştırma amaçlı yaklaşık 2.000 ikiz çiftini çalışmasına dahil etmişti. Son çalışmada ise araştırmacılar, 78 tek yumurta ikiz çiftleri ve 27 çift yumurta ikizleri üzerinde çalışılmışlar.

Stanford ekibi, elde ettikleri kan numuneleri ile 200’den fazla farklı bağışıklık sistemi bileşenleri üzerinde araştırmalar yapmışlar. Çevresel etkiler olarak; mikrobik, toksik bileşenler, aşılar, beslenme, diş hijyeni ve benzeri etkenleri ele almışlar.

Çalışmada ayrıca, bağışıklık sisteminin uygun işleyip, işlememesinde tek bir kronik viral enfeksiyonun varlığının bile sistem üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu ve uygun beslenme ve temiz çevrede yaşayan insanlarda kronik viral enfeksiyon varlığına rağmen hastalıkların gelişmeye bildiğini tespit etmişler. Bu konuda GcMAF ile ilgili yazımızı okumanızı öneririm.

İyi bir bağırsak sistemi, sağlıklı bağırsak bakterilerinin varlığı ve iyi beslenme ile kalıtsal faktörlerin olumsuz etkisi ekarte edilebilir denilmektedir.

Özetle çevresel faktörler önemli. Genleriniz nasıl olursa olsun sizin çevreniz iyi olsun…

Serpilgül Vural KInacı

Referans:
Petter Brodin Vladimir Jojic, Tianxiang Gao, Sanchita Bhattacharya, Cesar J. Lopez Angel David Furman, Shai Shen-Orr, Cornelia L. Dekker, Gary E. Swan, Atul J. Butte, Holden T. Maecker, Mark M. Davis . İnsan Bağışıklık Sistemi varyasyon ölçüde Sigara Kalıtsal tesirler ile Driven mı. Hücre, 2015; (1-2) 160: 37 DOI: 10,1016 / j.cell.2014.12.020

Benzer Konular

Benzer konu yok

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!