Nadir Otizm ve Şizofreni Vakalarında SHANK3 ve ADNP Gen Mutasyonuna Deneysel İlaç
Molecular Psychiatry’de yayınlanan makalede Prof. Gözes diyor ki
“Bazı otizm vakaları, çeşitli genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bugün otizmle ilişkili 100’den fazla genetik sendrom biliyoruz, bunlardan 10’u nispeten yaygın olarak kabul ediliyor. Laboratuvarımızda esas olarak bunlardan biri olan ADNP sendromuna odaklandık. ADNP proteininin işlevini bozan ve beyindeki nöronların iskeletinde yapısal kusurlara yol açan ADNP genindeki mutasyonları inceledik.”
Mevcut çalışmada, otizm ve şizofreni ile ilişkili iki farklı gende bulunan mutasyonlarda, bu hasara neden olan bir mekanizma belirlediler. ADNP ve SHANK3 – genleri. Tahminlerine göre, bu iki mutasyon dünya çapında binlerce otizm vakasından sorumlu.
Araştırmacılar ADNP sendromlu hastalardan hücreler alarak inceleme yapmışlar. ADNP proteini kusurlu olduğunda, beyin fonksiyonlarını bozan hatalı iskeletlere (mikrotübüller) sahip nöronların oluştuğunu keşfettiler. Bununla birlikte, ADNP mutasyonlarının, bazılarının daha az hasara neden olan farklı biçimler aldığını da fark ettiler.
Aynı zamanda Prof. Gözes “Bazı mutasyonlarda proteine eklenen bir bölümün onu koruduğunu ve nöronun kontrol bölgesine bağlanarak hasarı azalttığını da keşfettik’’ diyor.
Araştırmanın bir sonraki aşamasında araştırmacılar, ADNP proteini üzerinde SHANK3 ve benzeri proteinlerle bağlanabilen ek bölgeler buldular.
Prof. Gözes: “Daha önceki çalışmalarda Davunetid’in ADNP sendromu modellerinin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştik. Yeni çalışma, SHANK3’teki bir mutasyonun neden olduğu Phelan McDermid sendromunda ve aynı mekanizma ile otizme neden olan diğer sendromlarda da etkili olabileceğine inanmamızı sağladı.” diyor.
Davunetide, 300’den fazla yetişkin hastada test edilmiş. ADNP Sendromu için herhangi bir başka tedavi olmadığından da FDA tarafından nadir görülen pediatrik ilaç tanımına alınmış ve Deneysel ilaç Davunetide, FDA tarafından ADNP gelişim sendromunun gelecekteki tedavisi için pediatrik ilaç olarak kabul edilmiş.
Uzun dönem etkisi maalesef şimdilik bilinmemekte.