Otizm Nedir?

Otizm nedir dendiğinde ilk etapta yapabileceğimiz tanım şu olabilir: Otizm;doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir ve sindirim sistemi sorunlarından kaynaklandığı görüşü hakimdir. Özellikle son yıllarda  üniversiteler tarafından bu tanımı destekleyen çok sayıda bilimsel araştırma sonuçları yayınlanmaktadır.

Otizm nedir dediğimiz zaman; otizm,  aynı zamanda ailesel genetik zayıflıklarımız,  çevresel faktörler nedeni ile oluşan mutasyonlarımız ve açılıp kapanabilen genlerimiz vasıtası ile ortaya çıkan metabolik problemlerin ve nörolojik inflamasyonun, davranışsal, bilişsel ve iletişimsel sorunlar yumağı olarak karşımıza çıkmasıdır.

Otizm Nedir:

Enfeksiyöz Ajanlar + Stres  + Toksinler + Genetik Yatkınlık = Sağlık Sorunu

Bunları Genetik mutasyonlar ve Çevresel Faktörler diye iki başlık halinde sizlere özetlemeye çalışacağım. Zira genetik dışındaki faktörler çevremizde bizi ve çocuklarımızı etkisi altında bırakan oluşumlardır.

 

a) Genetik Mutasyonlar

genetik

 Metilasyon yolaklarındaki her bir mutasyon metabolik süreci etkiler. Saatin dişlileri olarak düşünürsenin her bir mutasyon bid diğerinin yakıtını ya eksik ya da fazla sunacaktır. Bu durum tam bir kaosa neden olur. Önce mutasyonların yakıtını doğru tespit edip diğer dişlilere doğru malzeme gitmesini sağlamk gereklidir ki bu kilitlenen sistem çözülebilsin.

b) Çevresel Faktörler

.Toksik kimyasallar

. Ağır metaller

. Virüsler ve bakteriler

. Beslenme yolu ile aldığımız esasen gerekli fakat fazlalığı halimde sorun yaratan maddeler

Yukarıdaki sebeplere bağlı olarak oluştuğu bir çok bilimsel çalışmayla ortaya konmuş nörolojik enflamasyon (mikropsuz iltihap); bir enflamatuvar (iltihabi) olup, iltihabi aracı maddeler salındığında meydana gelir. Nörolojik enflamasyon, nöronların, sinir sistemindeki ve beyindeki sinir patikalarının aşırı uyarılmasının sonucu olabilir, teklemeye, uyumaya,bitkinliğe ve sonuç olarak bu hücrelerin ölümüne yol açar ki bu da otizm nedeni olarak tespit edilmiş en bilinen sorunlardandır.

Nöronlar öldüğünde, kronik enflamasyon meydana gelir, bu da zayıf sinir sinyaline ve sağlık dengesizliklerine yol açar. Örneğin bir böcek ısırdığında yüzeyde oluşan kırmızı şişme, vücudun enflamatuvar sürecinin çalıştığını gösterir. İç organ ve dokularımızdaki süreci, cildin yüzeyindeki ısırık kırmızılığı kadar açıkça göremesek de benzer bir süreç sinirlerin çevresinde de meydana gelir.

Bazen, bir dizi, ilişkisiz görünen olay eş zamanlı olarak meydana gelerek felaketle sonuçlanır.Ortaya çıkması için çok sayıda faktörün bir arada bulunmasının gerektiği “otizm” olarak adlandırdığımız sorun da Genetik mutasyonların özel bir kombinasyonu, ağır metal toksisitesi, kronik viral enfeksiyon, bakteriyel enfeksiyonlar ve nörolojik olayların negatif dalgalarına yol açan eksitotoksik (dış zehirler) etki olmaksızın otizm (ve diğer sepektrum bozuklukları) ortaya çıkmayabilirdi. Fakat çıktı ve bu süreci tersine çevirmek için bunun farkına varmalı ve kabul etmeliyiz.

Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Başlangıçta benim de yaptığım gibi ‘’otizmin hangi tipi? ‘’ acaba gibi sorulara girmek istemiyorum. Ortada az ya da çok çözülecek sorunlarımız olduğu sürece bunlara takılıp kalmamızın bize anlamlı bir katkısı olmadığını düşünüyorum.

Aile olarak izleyeceğimiz tutarlı ve doğru eğitim terapileri ve biyomedikal yaklaşımla ağır otizmden ortaya hatta hafif formuna kadar gelişebilen çocuklar olduğu görülmektedir. Tamamen normal diye tabir ettiğimiz çocuk modeline adım atabilen çocuklar bile mevcuttur.

Ancak ailelerin bu yolculuğa başlarken kendilerine çok yüksek bir hedef koymamalarını öneririm. Zira hedefimize ulaşmak uzadıkça hevesimiz de kaybetmekte ve her şeyi yüzüstü bırakabilmekteyiz. Küçük hedeflere ulaşmak daha kolaydır ve bizi devam etmeye heveslendirirler.

Örneğin; çocuğumuzun tuvalet eğitimi yoksa önce onu halletmeyi kendimize hedef olarak koyabiliriz. Küçük küçük kazanımlar zaman içerisinde dağ gibi güzellikler doğuracaktır.

Serpilgül Vural Kınacı

 

Benzer Konular

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!