PANDAS otizme çare olabilir mi ?

Yıllardır rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın hoca ve Dr Cem Kınacı bağırsaklar ve Otizmin ilişkisini anlatır dururlar. Ben de sayısını hatırlamadığım kadar çok sayıda bağırsak ve otizm üzerine yayın paylaşıp, yazılar yazdım. Aynı şeyleri yazar olmaktan bıktım ama hekimler, ve bazı profesyoneller görmezden gelme konusundaki ısrarlarından hala bıkmadılar.

Bağırsaklarımızdaki bakterilerin hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşam için ne kadar önemli olduğunu gösteren araştırmaların sayısı arş-ı alayı geçti. Bir yenisi de okumak isteyenler için aşağıda.

PANDAS nedir?

J. Rodakis, Microbial Ecology in Health and Disease’ de yayınlanan yazısında otistik oğluna boğazındaki streptokok enfeksiyonu için verilen antibiyotiğin otizm belirtilerinde belirgin bir düzelmeye yol açtığını bildiriyor ve bu ilişkinin araştırılması gerektiğini vurguluyor. Hatırlarsanız; www.ekemis.com sitemde daha önce PANS/PANDAS ve OTİZM üzerine bir yazı paylaşmıştım. Sanırım 3 yıl kadar oluyor. http://ekemis.com/pandas-pans-hastaliklarini-hic-duymus-muydunuz/ Okuyanlar hatırlayacaktır. Yani bu yeni bir buluş değil de malumun ispatı gibi bir durum.
Haa bu arada bir de PANS var ki o da evlere şenlik!!! PANDAS bakteriden, PANS virüslerden oluyor. Nereden mi biliyoruz ? Biz yaşadık oradan biliyoruz. Bildiğin viral ensefalit tablosu; Epileptik ataklarla, korea Atetoik hareketlere ve bazen de distoniye benzer bir seyri var. Tam bir kabus….

Rodakis, Amoksilin isimli antibiyotik tedavisinin dördüncü günüden itibaren çocuğun göz teması ve konuşmasının düzelmeye başladığı, enerjisinin o güne kadar hiç görmedikleri kadar fazlalaştığını bildiriliyor.

Kendisi otizm antibiyotiklerle tedavi edilsin demiyor ama bağırsak bakterilerinin bu hastalıkta çok önemli olduğuna inanıyor.

Rodakis ayrıca şunları ilave ediyor:

“Çocuklara antibiyotik vermek çare değil ve bunun zararlı sonuçları da olabilir.

Antibiyotiklerle hastalık belirtilerinin düzelmesinin, otistik çocukları olan birçok anne babaların dikkatini çektiği ve hatta bazılarının çocuklarına bu amaçla rutin olarak antibiyotik verdikleri yıllardan beri bilinir. Ama bu durum iki ucu keskin bıçak. Antibiyotiğin bağırsak florasını bozarak otizm semptomlarına benzer semptomşlara neden olduğu da ayrı bir ironik durum neticede…

Bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri var Bağırsaklarımızda vücudumuzdaki tüm hücrelerin sayısının 10 misli fazla bakteri yaşıyor ve bunların sağlıklı olmamızda çok büyük önemleri var.

Yediğimiz gıdalardaki besinleri sindirmemizi sağlıyor, bağışıklığı geliştiriyor ve metabolizmayı düzenliyorlar.

Bağırsaklarımız “ikinci beyin” diyoruz yıllardır.

Arizona Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada otizmi olan çocukların bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliğinin otizmi olmayan çocuklara göre daha az olduğu belirlenmişti otizm dünyasında daha önce paylaşmıştım hatırlarsınız.

Dr Ahmet Rasim Küçükusta da nihayet bu konuyla ilgilenmeye başlamış ve sitesinde şöyle demiş:

“Obeziteden diyabete, kalp hastalıklarından astım ve alerjilere, kanserlerden depresyona kadar pek çok hastalığın ortaya çıkmasında bağırsak bakterilerinin rolünü gösteren araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor.

Pek çok yan etkisi olan ama yerinde kullanıldığında da hayat kurtarıcı olan antibiyotiklerin de otizm tedavisinde hiç değilse bazı vakalarda işe yaraması mümkün olabilir.

Bu makaleyi, hastalıkların çoğunun yanlış hayat tarzından kaynaklandığı veya bu yüzden alevlendiği ve tıpta gözlemin çok önemli olduğu tezlerime bir destek olarak görüyorum.”

Ben de diyorum ki e nihayet!

Sağlıkla kalınız
Serpilgül Vural

Kaynaklar

http://www.healthline.com/health-news/boy-with-autism-improves-on-antibiotics-connecting-gut-bacteria-to-asd-032415#1

http://www.microbecolhealthdis.net/index.php/mehd/article/view/26382

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310852/

Benzer Konular

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: İçerik Korumalıdır!