Şanghay’da Nörolojik bilimler Enstitüsü araştırma ekibi, genetik mühendisliği çalışması ile otizm’e neden olabileceği düşünülen MECP2 genin kopyalarını vererek özel tip maymunlar oluşmasını sağladılar.
Deneyde kullanılan MECP2 genine sahip makak maymunları 11 ayda göze uzun süre bakamama, iletişim kuramama gibi asosyal davranışlar gösterdiler.
Maymun genetiği insanlara farelerden daha yakın
Şimdiye kadar Otizm araştırmalarında laboratuar fareleri kullanılmaktaydı. Çinli araştırmacılar primatlara yakınlıkları bakımından maymun beynini değerlendirmenin daha doğru sonuç verebileceği kanısına sahipler.
Kaliforniya Üniversitesi’nde kök hücre, otizm ve Rett sendromu araştırmaları yapan
“Doğa bize maymunların fare modellerinden daha üstün sonuçlar gösterdiklerini net biçimde gösterdi.“ demekte.
Yıllardır sürdürülen genetik araştırmalar sonucu tam olarak “Otizmin sebebi genetiktir “ denilememişse de otizmle ilişkili olabilecek 100’ün üzerinde genetik mutasyon tespit edilmiştir.
Birçok diğer araştırmalarda da bu mutasyonların neden gerçekleştiği üzerinde durulması gerektiği sonuçlarına varılıyor.
Özellikle ailede bulunmayan Novo mutasyonların bile otizmle ilişkili olduğunu tespit eden araştırma sonuçları önceki yayınlarımızda mevcut. Bu sebeple, bahsi geçen mutasyonların nasıl olup da otizme yol açtıkları tedavi geliştirme açısından elbette bir değer taşımakta. Fakat esasen bu mutasyonların gerçekleşmesine neden olabilecek çevresel faktörlerin temizlenmesi ile insanlık 1/68 doğum da bir görülen otizm probleminden belki sıyrılabilecektir düşüncesindeyim.
Kimyasal ve manyetik alan kirliliklerine bir çözüm bulsak, insanlığın kurtuluşu için deneylerde kullanılan hayvanlara yapılan eziyetler de son bulacaktır diye umuyorum.
Serpilgül Vural Kınacı
Kaynak: http://edition.cnn.com/2016/01/27/asia/china-autism-monkeys/index.html