Otizmlilerde Cinsiyete Göre Düşünsel Farklılıklar Olabilir mi?
Olabiliyormuş. Yapılan son araştırmaya göre; yetişkin otizmli kızların beyni daha erkeksi !
Öteden beri Otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin “aşırı erkek beyinli” olduğu söylenir. Cambridge Üniversitesi Otizm Araştırma Merkezi, otizmli kişilerin cinsiyetler arası farklılıklarını incelemek için şu ana kadar yapılan en büyük katılımlı çalışmayı yapmış ve sonuçlarını PLoS One’da yayınlamış.
İlk bakışta bu ne kadar cinsiyetçi bir yaklaşım gibi görünse de araştırma oldukça bilimsel ve yansız görünmekte.
Otizmli 811 yetişkin (454 kadın ve 357 erkek) ve 3.096 tipik yetişkin (2.562 kadın ve 534 erkek) katılımcıdan oluşan çalışmada üç online anket tamamlanmış;
*Otizm Spektrum Bölüm (AQ) : Bireyin nasıl bir toplumsal duyarlılık sergilediğini ölçen ve otizm özelliklerini puanlayan
*Empati Bölüm (EQ): Bireyin haritalar, makineler ya da koleksiyon yapma gibi konulara ilgisi nasıl belirleyen.
*Sistematizasyon Bölüm (SQ): Bireyin EQ ve SQ arasındaki farkı esas alınarak araştırmacılarca “beyin türleri” analizi hesaplayan.
Sonuçlara bakıldığında, kız ya da erkek farketmeksizin yetişkin otizmliler son derece erkek kafasına sahip bireylerden oluşuyorlar.
Otizmli olmayan katılımcılar arasındaki kadınların EQ puanı daha yüksek iken erkekler hem AQ hem de SQ de yüksek puan almışlar. Otizmli erkek ve kızlar arasındaki fark ise çok küçük bulunmuş.
Otizmli kızlarda EQ puanı erkeklerden daha yüksek olmakla birlikte her iki cinsin AQ ve SQ puanlarının aşırı yüksekliğiyle tipik erkek beyni özellikleri tespit edilmiş.
Otizmli olsun olmasın her iki beyin tipleri karşılaştırdığında kadın beyninin daha empatik olduğu gözlenmekle birlikte otizmlilerde empati puanı normal ortalamanın çok çok altında tespit edilmiş.
Bunun yanı sıra otizmli bireyler sistematizasyon yönününden cinsiyet fark etmeksizin tipik bireylere kıyasla ortalamanın üstünde bir skor elde etmişler.
Bu çalışmanın katkısı nedir diye sorarsanız eğer, bence bunun cevabını en iyi eğitimciler verebilecektir.
Ancak naçizane düşüncem; bireyin beyninin nasıl çalıştığını bilirsek daha spesifik eğitim yöntemleri geliştirebiliriz.
Siz ne dersiniz?…
Serpilgül Vural
Kaynak: Baron-Cohen S, Cassidy S, Auyeung B, Allison C, Achoukhi M, et al. (2014)” Attenuation of Typical Sex Differences in 800 Adults with Autism vs. 3,900 Controls.” PLoS ONE 9(7): e102251. DOI: 10.1371/journal.pone.0102251