Nikotin yama kullanımı
Tabii ki, saldırganlık otizm kişiler arasında norm değildir. Meydana geldiğinde, genellikle ağrı ve / veya hayal kırıklığı iletişim kurmada yetersizlik olduğunun göstergesidir. Nadir gözlense de görülmesi halinde oldukça yıkıcı ve üzücü olabilmektedir.
Özellikle ergenlik sürecinde bulunan Otizmli bireylerde rastlanan saldırganlık ve kendine zarar verici davranışları önlemek için birçok eğitsel mücadelenin yanı sıra FDA onaylı birçok psikiyatrik ilaç bulunmaktadır. Ne var ki bir kısmında bu onaylı, reçeteli farmosötikler ve eğitim yöntemlerinin işlemediği de hepimizin malumu.
Saldırganlık için geçerli ilaçlar ne yazık ki kesin etkili değildir ve bazen de zamanla etkinliğini kaybeder. Bu ilaçların aynı zamanda birçok kişi için, aşırı kilo alımı ve metabolik anormallikler gibi ciddi yan etkileri de bulunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, tehlikeli davranışlar ile komplike olan otizmli kişiler için geliştirilmiş tedavi seçenekleri gerekmektedir.
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Dr Jeff Bradstreet’in Nikotin Yamalar oldukça sık kullandığı birçoğumuzun malumu. Ancak Nikotin Yamalar, sigarada yer alan nikotinin bağımlılık etkisi ve bedene verebileceği bilinmeyen başka hasarlar nedeni ile Otizm dünyasında oldukça mesafeli yaklaşılan bir konu olmuştur.
Bununla birlikte özellikle yurt dışında Nikotinik asetilkolinerjik nörotransmisyonun insan ve hayvan çalışmaları ve klinik öncesi çalışmalarla Otizm patofizyolojisinde önemli bir rol oynayabildiği ve saldırganlıkla ilgili davranışları azaltabildiğini göstermektedir. Transdermal nikotin nöropsikiyatrik koşullarda ajitasyon tedavisinde kullanılır olmuştur.
Yayınlanmış bir çalışmada, hastaneye saldırganlık tedavisi için başvuran gence yardımcı ilaç olarak transdermal nikotin kullanıldığı bildirilmekte ve Nikotin Yama iyi tolere edilmiş, sakinleştirici ilaç ihtiyacı azalmıştır. Bu bulgulara dayanarak saldırganlığın eşlik ettiği otizmde nikotin kullanımı yararlı denilebilir ancak transdermal nikotinin etkileri üzerine daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğu da aşikardır. Dahası, beyin üzerinde nikotinin eylemleri karmaşıktır. Bu beyin hücrelerinin yüzeyi üzerinde hareket eden nikotinik asetilkolin reseptörlerinin ayrıntılı çalışma ile değerlendirilmesi icap etmektedir. Alzehimerlı sigara içmemiş yetişkinlerde de Nikotin Yama kullanımının bilişsel fonksiyonlarda yararlı olabileceği gözlenmişse de otizmlilerde etkisi farklı olabilir denilmektedir.
Genetik açıdan Nikotin ilişkisi ve Nikotin Yama
15q13.3 geninde silinme sendromunun beyin hücre reseptörü sorunları ile bağlantılı olduğu daha önceki çalışmalarda bulunmuştu. Bu nadir sendromda alfa-7 reseptörünü kodlayan gende silinme mevcuttur. Bu durumda olan birçok kişi ağır saldırganlığın yanı sıra otizm, epilepsi ve dikkat eksikliği sorunları da taşımaktadırlar. 15q13.3 silme sendromu nadir otizm nedenlerinden biridir ancak birçok otizmlide de alfa-7 reseptörü sorunu görülebilmektedir.
Bir başka araştırmanın erken sonuçlarına göre farelerde yapılan araştırmada;
Anti-agresif ve Serenic etkisi bulunan Nikotinin, beyinde alfa-7 reseptörü denilen belirli bir nikotinik reseptörü aktive ettiği tespit edilmiştir.
Otizmli kişilerde rastlanabilen şiddetli sinirlilik ve saldırganlık için tedavi olarak Nikotin Yama kullanımı sağlıklı olur mu araştırmak üzere saldırganlık ile ilgili sorunu bulunan 16 yetişkin otizmlinin bu günlerde Autism Speaks’e başvurması beklenmektedir. Deneme üç hafta sürecek. Bu süre zarfında, katılımcılar nikotin yama ya da bir plasebo etkili bir yama kullanacaklardır. Bakıcıları, eğitimcileri ve değerlendirmeyi yapacak uzmanlar kim plasebo yama kullanıyor, kim Nikotin Yama kullanıyor bilmeden değerlendirme yapacaklardır.
Konu ile ilişkili bilimsel makalelerin linkleri aşağıda yer almaktadır.
Serpilgül Kınacı