Şeker Beynimizin Düşmanı !
Sağlıklı bireylerin beyinlerini bile bozduğu son yapılan çalışmalarla ortaya konmuş durumda.
Şeker’in bünyeye zararı, hiperaktiviteyi tetiklemesi zaten bilinmekteydi. Kötü beslenme ile beyin sağlığımıza zarar verebildiğimiz pek çok çalışma ile ispatlanmıştı. Özellikle otizm ve benzeri problemleri olan bireylerin bağırsak yapısı ve fonksiyonlarına şekerin verdiği dolaylı zararı neredeyse bilmeyenimiz yok. Otizm gibi davranışsal problemler içeren sağlık sorunlarında şekerin zararı üzerine oldukça çok araştırma bulunmakta ve şekerin beynin işleyisini bağırsak sorunları yoluyla dolaylı olarak etkilediği gözler önüne serilmekte.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan nörolojik bir çalışma, şeker ve beyin ikilisini masaya yatırmış
Fazla şeker ve karbonhidrat tüketiminin sağlıklı bireylerin beyin yapısı ve fonksiyonları üzerinde bile tehlike oluşturabileceğini göstermişler.
Daha önce de bir çalışmada yine şeker ve beyin ikilisi araştırılmış;
Ruh sağlığı ve belleği etkilediği bilinen erken dönem yaşam stresinin etkilerini gözleyebilmek için sıçanların hipokampus bölgeleri incelenmiş. Şekerle beslenen stresli sıçanlarda gözlenen stres etkilerinin beyne etkisinin, şekersiz beslenenlere göre daha fazla olduğu tespit edilmişti.
Şekerle beslenmenin stres hormonu kortizolu bağlayan genin ifadesini etkilediği ve sinirlerin gelişimin sağlayan Neurod1 geninin azalmasına neden olduğunu da tespit etmişlerdi.
Berlin Charite Üniversitesi’nden bazı bilim adamları, hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde şekerin hafıza üstündeki etkisini araştırmışlar;
Diyabetik olmayan 141 sağlıklı yaşlı yetişkinin hem kısa hem de uzun vadeli glikoz seviyelerini ölçüp, beyin görüntüleme yöntemi ile hipokampus bölgelerini değerlendirmişler. Aynı zamanda hafıza testleri de uygulanan bu deneklerin yüksek glikoz seviyeleri olanlarında kötü bellek ve küçük hipokampus tespit edilmiş..
Bilim adamları, glikozun bu etkilerini nasıl oluştuğu ve diyet ya da yaşam tarzı müdahaleleri ile patolojik değişikliklerin tersine döndürülmesi mümkün mü gibi sorulara gelecekteki araştırmalarla cevap bulunmaya çalışacaklarını bildiriyorlar.
Yaşını başını almış bireyler için geri dönüş mümkün mü bilemesek de yeni nesil için daha dikkatli beslenme programları uygulamamız gerektiği ortada; şeker beynimizi bozuyor!
Daha önce şeker ve sağlık konusunda çokça makale paylaşmıştım. O makaleleri okuyanlar bilirler, şeker sadece hafızayı bozmuyor, hormonlarımızı bile etkileyebiliyor.
Sağlık ve huzur bizlerle olsun…
Serpilgül Vural Kınacı
http://www.scientificamerican.com/article/sugar-may-harm-brain-health/