İlk adım özürlü sağlık kurulu raporu almak
Özürlü sağlık kurulu raporu almak ilk önceliğiniz olmalı. Yasal olarak problemler yaşamamak, ve çocuğunuzun eğitiminin planlanabilmesi ve eğitim hizmetlerinden yararlanabilmesi için en kısa zamanda başvurunuzu yapın.
Hiç Zaman Kaybetmeden Eğitim İçin MEB’e Başvurun!
Çocuğunuzsa otizm spektrum bozukluğu tanısı konulduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) kurumlarında çocuğunuzun eğitiminin planlanması ve yürütülmesi için ayrı bir değerlendirme yapılması gerekir. Bu değerlendirmeye başvurabilmenin koşulu özürlü sağlık kurulu raporu almaktan geçer.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu almak için ne yapmalısınız?
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu almak için, Özürlü Sağlık Kurulu bulunan bir hastaneye başvurmalısınız. Özürlü Sağlık Kurulu Raporu almak için;
- Sağlık kurullarından verilecek dilekçenin doldurulması,
- Kimlik fotokopisi ve
- Beş adet fotoğraf gerekmektedir.
Özürlü Sağlık Kurulu; iç hastalıkları, genel cerrahi veya ortopedi, göz hastalıkları, kulak-burunboğaz, nöroloji veya ruh sağlığı uzmanlarından oluşur. Otizm Eğitim Kiti içinde bulacağınız ‘Kimlere Danışabilirim?’ başlıklı kitapçığı incelediğinizde, ilgili hastanelerin listesi ve iletişim bilgilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocuğunuz eğitim hizmetlerinden nasıl yararlanabilir?
Özürlü Sağlık Kurulu Raporunuzu aldıktan sonra yapmanız gerekenler:
I.”Eğitsel Değerlendirme ve Tanılama” Yapılması
Çocuğun eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve eğitimin planlanması için Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından değerlendirme yapılır. Buna ‘eğitsel değerlendirme ve tanılama’ denir. Her ilde ve büyük ilçelerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir RAM vardır. Bu amaçla aile, ikamet ettiği il ya da ilçeye hizmet veren RAM’a başvurmalıdır. RAM’da yürütülen çalışmalar sonucunda, çocuğunuzun hangi eğitim ortamına devam etmesinin uygun olacağına ilişkin olarak size RAM tarafından yönlendirmeye yönelik görüş belirtilir.
II.İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Eğitim Ortamına Yerleştirme
RAM’da çocuğunuz için hazırlanan rapor, ikamet ettiğiniz il ya da ilçenin
milli eğitim müdürlüğü bünyesindeki özel eğitim hizmetleri kuruluna
gönderilir. Bu kurul toplanarak, çocuğunuzun uygun eğitim ortamına
yerleştirilmesi kararını alır.
Yol haritasının devamını aşağıdaki linkte PDF sunumu olarak okuyabilirsiniz.
Tüm Diğer Resmi Prosedürler ve Çocuğunuzun gelişimi için