Tourette sendromu (TS ) olan kişilere bir beyin kimyasalı olan GABA yardımcı olabilir.
Yaşları 6-17 arasında olan 360 genç üzerinde yapılan araştırmanın bulguları Nottingham Üniversitesi Psikoloji Fakültesinden Prof. Stephen Jackson, ve arkadaşlarınca journal Trends in Cognitive dergisinde yayımlandı.
Çalışmanın bulgularına göre;
Erkek çocuklarında kızlara nazaran 5 kat daha fazla görülen Tourette sendromu sebepli tikler , bir beyin kimyasalı olan GABA’nın beyindeki düzeyleri artırılarak tedavi edilebilir. Hareketi kontrol eden beyin alanları da dahil olmak üzere merkezi sinir sisteminde birçok görevi bulunan bir çeşit amino asit olan GABA nörotransmitterinin azlığı, sinir iletimi yoluyla tikleri artırıyor.
Önceki araştırmalarda da Tourette sendromunun, beyindeki GABA seviyelerindeki değişikliklerle ilişkili olabileceği ileri sürülmüştü. Bu sebeple, çalışmalarını GABA üzerine yoğunlaştıran araştırmacılar, GABA’nın motor işlevlerden sorumlu beyin bölgelerinde sinir iletim biçimini taklit ederek tikleri yönetmesinin mümkün olacağına ve TS kişiler için gelecek vaat eden bir tedavi stratejisi sunabileceğine inanıyorlar.
Yaptıkları çalışmayı değerlendiren Prof. Jackson şöyle diyor:
“Tourette sendromu olan kişilerin planlama ve hareketlerin seçimi ile bağlantılı beyin bölgelerindeki sorun GABA ile çözülüp Tourette sendromu tikleri kontrol edilebilir .”
Serpilgül Vural Kınacı
Kaynak:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982211002387#