Otizm spektrum bozuklukları (ASD) Amerika Birleşik Devletleri’nde çocukları yüzde1 ila 2 oranında etkilemektedir denilmektedir. Ülkemizde bu oran nedir tam olarak bilmiyoruz.
UC San Diego Tıp fakültesinde araştırmacılar daha önce uyku hastalığı tedavisinde yüz yıldır kullanılan bir ilacın farelerde otizm benzeri belirtileri gerilettiğini bulmuşlardı. http://ekemis.com/otizm-tedavisi-uzerine-yapilan-son-ilac-calismasi-suramin/
Moleküler Otizm dergisinin online sayısında yayınlanan makalede , Dr. Robert K. Naviaux, genetik ve çevresel faktörlerin Otizm riskini artırdığı yüzlerce yayınla gösterilmiştir diyor ve yaptıkları çalışma ile otizm semptomlarını geriletmeyi başardıklarından bahsediyor.
Yayının özetini okuduğumda benim anladığım kadarı ile yeni olan tek gelişme şu olmuş;
Hem Fragile X gibi genetik altyapıya dayalı otizm geliştirilmiş fare modellerinde, hem de çevresel faktörler sonucu otizm geliştirilen fare modellerinde ( virüsler, enfeksiyonlar, toksin ve hatta bazı genetik mutasyonlara maruz kalarak otizm semptomları geliştiren ) otizm semptomlarında gerileme sağlanmış. Yani özetle ister çevresel etkilerden, isterse kalıtsal sebeplerden otizm gelişmiş olsun semptomlar geriletebilir.
Ancak burada ÇOK HAYATİ bir durum var ; bu ilaç uzun süre kullanıldığında yaşamsal risklere neden olabilmektedir.
Şimdi bilim adamlarının, bu ilacın yan etkisiz formunu oluşturmanın yollarını bulmaları gerekiyor.Farelere uygunluğu tespit edildikten sonra insanlar üzerinde de denenmesi gerekecektir. Kısacası bu çalışmadan sonuç çıkması daha yıllar alır.
Sağlıkla kalınız…
Serpilgül Vural
kaynak: http://www.medicalnewstoday.com/releases/288157.php