Vasi Tayini Dilekçe Örneği nasıl alınır ?
Otizmli çocuğumuz yetişkin olmuşsa ( yasalarımıza göre bu olay 18 yaşını doldurduğunda gerçekleşmiş oluyor.) Otizmli olduğu ve bakıma muhtaç olduğu zaten Heyet Raporu ile tespit edilmiş olsa bile birçok resmi işlemleri onun adına yürütebilmeniz için vasi tayini davası açmanız gerekiyor.
Bunun için aşağıda yer alan dilekçe örneği gibi bir dilekçe hazırlayarak yaşadığınız şehirdeki adliyeye başvurmanız gerekmekte. Bunu yaparken de o şehirde yaşadığınızı gösteren bir belge ile başvurmayı unutmamanız lazım.
Başvuru esnasında hem annenin hem de babanın kimlik fotokopileri ve asılları da yanınızda olmalı. Başvurunuzu yaptığınız zaman mahkeme kendisinin belirlediği bir devlet hastanesine sizi yönlendiriyor ki heyet raporu alabilesiniz. Zaman kazanmak istiyorsanız ve belirtirseniz size bu sevk evrakını elden veriyorlar ve hastanelerin heyet günlerinde başvurunuzu yapıp aynı gün içerisinde işleminizi bitirebiliyorsunuz. Ancak raporun imzalı hali mahkemeye hastane tarafından gönderiliyor, elden verilmiyor.
Mahkeme tapu dairesi, emniyet gibi bazı devlet kurumlarına da yazı yazarak otizmli bireyin ve ailesinin sorgulamasını yapıyor. Bunların sonuçları da elden takip edilemiyor. Avukat tutar takip ederseniz durum ne olur bilemiyorum. Ama avukatlık bir durum yok şayet aceleniz yoksa.
Tüm evraklar mahkemede toplandıktan sonra vasi davası görülüyor ve uygunsa talep eden kişiye vasilik izni veriliyor.