Beyin nöronlarımızın genetiği değiştirilerek yeniden düzenlenip tam olarak düzeltilebilecek.
Geçmişte imkansız olduğu düşünülen yeni sistemle sinir bilim araştırmalarında yepyeni fırsatların ortaya çıkması bekleniyor. Max Planc Florida Nörobilim Enstitüsü’ndeki (MPFI) araştırmacıları, nöronlardaki genleri düzenlemeyi mümkün kılan bir teknik keşfettiler.
Daha önce, olgunlaşmış nöronlar gibi artık bölünmeyen hücrelerin, tam olarak düzenlenmesi mümkün değil diye biliniyordu. Bu sebeple de nörolojik araştırmalarda gen düzenlenmesinin çok sınırlı olduğu düşünülmekteydi. Fakat, artık insan genomunu düzenlemek üzere tasarlanan teknolojiler tıp bilimini de geliştirmekte ve daha basit yöntemler sunmaya devam edeceğe benziyor.
Nöro Genom Düzenlenebilir mi ?
Nöronlar, olgun beyin hücreleridir ve proliferasyon (çoğalma )aşamasını geçmiş durumda olduklarından HDR yöntemi kullanılamamaktaydı ancak “vSLENDR” denilen teknikle artık bu mümkün oldu ve salgı bezleriyle alakalı virüs (AAV) ile CRISPR-Cas9’u birleştirilerek çalışılmakta.
CRISPR aracı bakteri içinde keşfedilmiş bu yeni araç, CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisine dayanıyor. Vücudun virütik saldırılara karşı bir savunma mekanizması olan CRISPR, genomları düzenlemeye yaramakta, bir kez içeriye girdi mi hedef alandaki DNA’yı bozup hasar vermekte ve ardından da 2 yoldan biriyle onu onarmakta. Bu yollardan HDR denilen homolojiye dönük onarımda hata olma olasılığı daha az olduğundan, çok daha net ve özel bazı genlerin eklenmesini de mümkün kıldığından bilim insanlarınca tercih edilmektedir. Yani uzmanların amaçlarına yönelik olarak istedikleri geni eklemelerine, silmelerine ve değiştirmelerine olanak sağlamaktadır.
Makalede AAV çeşitli gen türlerinin dağılımını yapmak için kullanılmakta ve toksik de değil denilmektedir. HDR tekniğini daha verimli yapan donör şablon görevi görmektedir. Burada belirlenen şablonun önemi ortaya çıkar muhtemelen. Bu konuda nasıl bir araştırma yapılır ya da yapılacak bekleyip göreceğiz.
Araştırmacılar vSLENDER’ın, genetik bilgi düzenlemesini eksiksiz olarak her türlü hücrede ve vücudun herhangi bir yerinde yapabildiğini gösterdiler. Bu gelişme nöropatolojik hastalıklar hakkındaki bilgimizi de artırmaktadır. Yeni tedaviler bulmak ve geliştirmek konusunda da muhtemelen çok faydalı olacaktır.
SVK
kaynak: https://futurism.com/scientists-developed-a-way-to-precisely-edit-genes-in-the-human-brain/